Изберете страница

Често Задавани Въпроси

Какво e баркод?

Баркод (още бар код, бар-код, щрихкод, щрих код, щрих маркировка) е система за кодиране на стокови единици или обекти в промишлеността, търговията, медицината и много други области, която предоставя информация за производителя и артикула (в търговията) или други данни. Баркодът служи за идентификация на даден обект и спомага за проследяване на стокооборота и търсенето на стоките, както и следи за изправността на фирмите като данъкоплатци. Баркод е също и машинно разбираемата маркировка върху опаковката на стокова единица. Най-често срещани са баркодовете, състоящи се от цифри и различни по широчина вертикални успоредни линии, които визуално наподобяват решетка, откъдето произлиза и думата на английски (bar – пръчка, прът). Баркодовете се разчитат от оптични сканиращи устройства, наречени баркод четци, снабдени със съответния софтуер. Съществуват и по-съвременни баркодове под формата на концентрични окръжности или точкови матрици с квадратна форма, наричани матрични, 2D баркодове или QR кодове (на английски: Quick Response – „бърза реакция“), които са направени така, че лесно да може да бъдат сканирани от всякакви устройства, най-вече с набиращите скорост смартфони и таблети. Квадратните 2D баркодове са изобретени през 1994 г. от една от дъщерните компании на японския автомобилен производител Toyota. Състоят се от черни модули на бял фон, подредени в квадратен шаблон. Те са доста популярни в Япония и в други страни от Далечния изток, където множество компании вкарват в продуктите си информация за нови марки, събития или промоции.

Какво трябва да знаем когато си купуваме етикетен принтер?

При избора на принтер, е добре да се ръководите от няколко опорни точки, вземайки предвид следното:

1. Работна среда на принтера
Склад или производствено помещение – при работа в склад (замърсена работна среда, широк температурен диапазон или среда, която е вредна за компютрите) са подходящи принтери, които могат да работят самостоятелно (без компютър). Това са всички принтери от серии А+ и Mach 4;

Работа на поточна линия – принтерът е комбиниран с апликатор и залепва етикетите върху продуктите веднага след отпечатването им. Подходящи са всички принтери от серия А+, както и принтерите серия Hermes.

2. Тип на работата, която ще извършват принтерите
Обем на работата – при голям обем на работата (трябва да се отпечата много голямо количество етикети за кратко време) най-важна характеристика е скоростта на печатане на принтера. Всички модели принтери от сериите Mach4 и A+ са конструирани да издържат на големи натоварвания и няма ограничение за това, колко етикета ще бъдат отпечатани дневно. Тези принтери са подходящи за натоварвания 24 часа на ден 7 дни в седмицата.

Вид на материала, върху който ще се печата – в зависимост от типа на използвания материал: непрозрачни щанцовани етикети, прозрачни щанцовани етикети или непрекъснат материал, се избира принтер с възможност да разпознава съответния тип материал;

Размер и форма на етикетите, върху които ще се печата – в зависимост от изискванията за размери на етикетите са важни характеристиките ширина и дължина на отпечатания етикет.

При етикети с форма, различна от правоъгълната (кръгли, елипсовидни и др.) е необходимо използването на принтери с подвижни сензори – серии A+ , Mach4, EOS или E4.

3. Цена на печатащата глава
Печатащата глава е най-важният елемент на термотрансферните принтери и ние даваме гаранция за нея две години или 50 километра отпечатана дължина на материала в термотрансферен режим. Нашата практика показва, че при правилна употреба, печатащата глава на нашите принтери може да издържи над 400 км печат. Цените на печатащите глави на принтерите от сериите ЕOS, А+ и Мach4 са едни от най-ниските в бранша. Това е скрит консуматив, който трябва да имате предвид при калкулирането на себестойността на всеки отпечатан етикет.

Цената на печатаща глава за принетрите EOS e под 300 лева.

Това са нашите препоръки при избора на термотрансферен принтер. В случай, че се нуждаете от консултация или помощ, моля не се колебайте да се свържете с нас, за да Ви помогнем в избора.

От екипа на Бетелгиус ООД