Изберете страница

Маркиране, етикетиране, опаковане

Производството на продукти за красота и лична хигиена в България е висококонкурентен отрасъл с повече от 100-годишна история. Голямата част от тези продукти са добре позиционирани на пазара у нас, но и пазарът им в чужбина се увеличава. Развитието на отрасъла е изключително иновативно и в резултат на това използваните опаковъчни субстрати са разнообразни, вариращи от картонени кутии и стъкло до пластмасови контейнери и торбички. В този силно конкурентен пазар производителите търсят също и начини да разграничат своите продукти чрез иновативни, все по-екологични и привлекателни опаковки, които да се открояват и да привличат вниманието на потребителите. С производството на множество продукти с различна по форма и вид опаковки, намирането на най-доброто и подходящо решение за маркиране и етикетиране може да бъде истинско предизвикателство.
Козметичните продукти са предмет на европейските закони и изискват определена информация да бъде отпечатана или етикетирана върху опаковката. Въпреки че част от информацията се отпечатва предварително, остава необходимостта от печат на променлива информация като партиден номер и срок на годност. Внимателният избор на правилното оборудване може да има важен принос за производството, като гарантира, че отпечатания код отговаря на всички изисквания на линията, като същевременно допълва опаковката, на която се намира.
Ние от Бетелгиус предлагаме решения, които ще ви помогнат да получите идеалната маркировка за всеки продукт, кашон или палет, като същевременно осигурите гъвкавост и ефективност, намалите разходите и оптимизирате процесите. За директен печат върху първична опаковка предлагаме редица технологии за маркиране, всяка със свои собствени предимства в зависимост от приложението. Като най-популярен остава мастиленоструйният печат. Мастиленоструйните принтери серия LINX 8900 могат да печатат върху различни повърхности, сред които пластмасови бутилки и контейнери, гъвкави опаковки, стъклени бутилки и буркани, туби, сашета, метални контейнери, картонени опаковки. Предлагат се с богат избор от мастила – включително в различни цветове – за да осигурят отлично качество и четливост при различните видове опаковки.
Друг все по-предпочитан метод е лазерното маркиране. Лазерът e екологично решение за маркиране, тъй като не използва консумативи. Лазерните принтери на Linx доставят прецизни и висококачествени постоянни кодове и графики, включително QR и Data Matrix, върху широка гама опаковъчни материали. Те са особено подходящи при високоскоростни производствени линии с голямо натоварване и работа 24/7. Лазерното маркиране действа и като възпиращ фактор срещу фалшифицирането на продукти, тъй като кодът не може да бъде премахнат, без да се повреди повърхността на продукта.
За по-бавни производствени линии или при по-малко натоварване препоръчваме термалните мастиленоструйни принтери на Linx, които отпечатват кодовете с висока разделителна способност, както на първична, така и на вторична опаковка. А за печат върху гъвкави опаковки изключително подходящи са термотрансферните принтери на LINX. Разгледайте препоръчаните от нас технологии в новата ни брошура “Решения за козметичната индустрия“.
За маркиране на вторична опаковка (кашони, кутии, пакети) препоръчваме пиезо мастиленоструйните принтери на ALE. Използването на тази технология елиминира необходимостта от предаврително напечатани опаковки и предоставя много възможности за индивидуализиране на опаковката.
Освен кодирането обаче, етикетирането е друг важен процес при производството на козметични продукти. За първична, вторична опаковка и палети, предлагаме разнообразие от решения за етикетиране, сред които индустриални принтери за етикети, апликатори, принтер-апликатори, етикетиращи машини.
Доставяме и цялостни решения за пълна автоматизация на процесите по опаковане на продуктите в кашони, палетизиране и фолиране на готовите палети.
За да откриете и вие най-подходящото решение спрямо вашите специфични нужди, нашите експерти с радост ще ви консултират.