Изберете страница

Нови изисквания за етикетиране на лозаро-винарски продукти

Септември вече дойде и сме в разгара на винарския сезон. Какви обаче са новите регулаторни изисквания, обявени от Европейския парламент и Съвета на ЕС за етикетиране на лозаро-винарски продукти и няколко решения за лесно справяне със ситуацията, предложени от Бетелгиус, може да научите по-долу.

Регламент 2021/2117  налага нови задължения по отношение на етикетирането и информацията, предоставяна за вината, с цел подобряване на прозрачността и защитата на потребителите. Считано от 8 декември 2023 година в етикетите на лозаро-винарските продукти е задължително да бъде включена информация свързана с енергийната стойност, списъкът на съставките и алергените в продуктите.

Производителите ще имат визможността да ограничат информацията, кояaто поставят на етикета, като включат само енергийната стойност и алергените и да предоставят пълен достъп до обявената хранителна стойност, както и списъка със съставките посредством QR код, който ще  пренасочва потребителите към електронна страница с изискваната информация.

Новият регламент предвижда представянето на хранителната стойност, върху опаковката или прикрепеният към нея етикет, да може да бъде изписана  със символа „Е“ за енергия.

Лозаро-винарски продукти, които не отговарят на изискванията за етикетиране, предвидени от новия регламент, следва да бъдат изтеглени от пазара.

Разпоредбата не предвижда изтеглянето на вина, произведени и етикетирани преди 8 декември 2023 година.

Бетелгиус предлага множество решения, които могат да отговорят на специфичните изисквания от новият регламент:

– Серия EOS  представлява принтери специално разработени за малки и средни натоварвания в офиси, складове и производствени обекти. Със своят компактен дизайн тези принтери се отличават с висока производителност и удобство при работа, като същевременно са изключително икономични. Принтерите от серията са особено подходящи за  печат на лога и  QR кодове, като същевременно можете да печатате върху разнообразни материали, покривайки разнообразните нужди на Вашия бизнес.

И най-доброто?  EOS2 се предлага в мобилен вариант, което го прави перфектния избор дори в среда, я която няма достъп до електричество.

С EOS серията печатате лесно и удобно, без компромиси в качеството!

– Серия MACH 4S  са висококачествени принтери за етикети, подходящи за широка гама от приложения включително QR кодове. Серията притежава функционалността на високите класове индустриални принтери, изключително лесни за работа и поддръжка.

 

– Серия 8900 Linx са индустриални принтери, които са особено полезни за големите производствени предприятия, където е необходимо да се съхраняват много данни – дата на производство, срок на годност, номер на партида и други, тъй като те могат да маркират висококачествени QR кодове. Подходящи са за производства с големи натоварвания и непрекъснатост на производствени цикъл.

– За производителите, които не разполагат със собствена платформа, в която да бъде публикувана информацията, Бетелгиус ООД предлага абонамент към платформата в сайта https://labels.betelgeus.com/labels/  , в която може да бъде публикувана цялата информация.

 

Повече информация може да намерите на www.betelgeus.com 

Както и от нашите експерти на: cab@betelgeus.com