Изберете страница
технологични решения за производителите в ХВП

Технологии и решения Част 1

В хранителната индустрия проследимостта, качеството и безопасността на продукцията са от първостепенно значение за производителите, които трябва да следват все по-стриктни регламенти и стандарти. Поставянето на информация като срок на годност, партида, дата на производство, баркод и др. върху храната, първичната или вторична опаковка са гаранция за проследимост по цялата верига – от производителя през дистрибутора, търговеца на дребно до крайния потребител.
Храна без срок на годност: невъзможно. Тази информация е необходима и задължителна по закон. А колко важен е партидният номер? Или възможността при възникнал проблем с даден продукт в търговската мрежа да може да се проследи неговият път обратно по всяка стъпка на производството и дистрибуцията. Това от своя страна прави изпълними редица дейности по бързото и качествено отстраняване на причините за проблема или дефектни партиди, при това с минимална загуба за производителя.
Разнообразието от продукти, различни видове опаковки, скоростта на линията, производствената среда, сложността на кода са сред факторите, които ще определят кое е най-подходящото решение за маркиране и етикетиране за дадено производство. Рискът от погрешно етикетиране и кодиране може да струва скъпо – и не само на репутацията. Като водещ доставчик на индустриално оборудване, ние в Бетелтиус работим с множество компании от хранителната индустрия и можем да предложим разнообразни решения в сферата на маркирането и етикетирането. Системите, които предлагаме дават възможност за по-добра обща ефективност и минимум време на престой. Отличават се с ниски експлоатационни разходи и минимална поддръжка.
В тази първа част на публикацията ще ви запознаем с различните опции за маркиране и етикетиране на продукти и първични опаковки.

Опция 1 – Маркиране на храни и първична опаковка с мастиленоструен (CIJ) принтер
Eдна от основните използвани технологии за такъв тип информация е мастиленоструйното маркиране като най-популярен и общоизползван метод, поради своята универсалност. Този вид принтери извършват безконтактно, прецизно, високоскоростно маркиране с точни и четливи кодове. Препоръчваме сериите Linx 8900 и Linx 7900, за които може да научите повече в новата ни брошура Решения за хранителната индустрия.

Опция 2 – Маркиране на гъвкави опаковки и фолиа с термотрансферен принтер (TTO)
Технологията е доказала своята надеждност, ефективност и икономичност в областта на първичното кодиране на продукти. Едни от основните предимства на термотрансферния печат са изключително ниската себестойност на отпечатъка, както и минималните разходи за поддръжка. Научете повече за предлаганите от нас термотрансферни принтери.

Опция 3 – Маркиране на първична опаковка с лазерен принтер
Лазерно маркиране e безконтактен метод на печат, превъзхождащ другите технологии по своето качество и производителност. Лазерният лъч може лесно да бъде насочен върху труднодостъпните места, а надписът остава постоянен. Нещо повече, няма дюзи, които може да се запушват и няма нужда от консумативи като самозалепващи се етикети или касети с мастило, което намалява разходите.

Опция 4 – Маркиране на първична опаковка с термален мастиленоструен принтер (TIJ)
Термалните мастиленоструйни принтери са по-малко замърсяващи от обикновените мастиленоструйни принтери, което ги прави устойчиво и екологично решение. Работейки с касети за еднократна употреба, те нямат поддръжка. Вижте препоръчаните от нас модели термални мастиленоструйни принтери в новата ни брошура.

Опция 5 – Печат и прилагане на етикет върху продукта на място
Етикетите се отпечатват на място и се поставят с апликатор за етикети. Така никога нямате твърде много или твърде малко етикети на склад, с което контролирате разходите си. Бетелгиус предлага разнообразни решенията, които включват принтери за етикети, апликатори и принтер-апликтори на етикети, индустриални етикетиращи машини и системи. Запознайте се с препоръчаните от нас продукти за етикетиране в новата ни брошура.

Следващата седмица очаквайте продължението на публикацията ни, където ще ви запознаем с технологиите за маркиране и етикетиране на вторичната опаковка и палетизирана продукция. Не се колебайте да се свържете с нас и заедно да обмислим опциите, които могат да помогнат на вашата компания да постигне целите си.