Изберете страница
маркиране и етикетиране на кабели

Препоръчани технологични решения

Кабелите и проводниците стоят в основата на електрониката и електротехниката, телекомуникационните услуги, промишлената и домашната техника. Надеждната и коректна маркировка е от изключителна важност за индустрията. Кабелите могат да бъдат маркирани по много начини, в зависимост от приложението – мастиленоструен печат, лазерна маркировка, поставяне на етикет или печат на термо шлаух. Трябва да се вземат под внимание и спецификите, характерни за отделните индустрии. Когато са на открито маркировките са изложени на атмосферни влияния, а при някои приложения и на екстремни температури, затова е важно да се избират маркировки, които дългосрочно ще останат на мястото си и ще запазят информацията, която носят. По-долу ще ви запознаем с предимствата на отделните технологии:

Термотрансферен печат
Добрата четимост и устойчивост позволяват използването на термотрансферния печат в приложения, при които резултатите от употребата на лазерни или мастиленоструйни принтери не са задоволителни. Този вид печат е по-добрият избор в случаите, когато се налага персонализация на кабелите.
Нашата компания е официален представител и сервизен център на немския производител CAB за България. Предлагаме пълна гама етикетиращо оборудване, включително принтери за етикети, апликатори и принтер-апликтори на етикети, индустриални етикетиращи машини и системи. Термотрансферните принтери cab са подходящо решение за маркиране на кабели. Могат да печатат с висока разделителна способност до 600 dpi, така че дори малките шрифтове и микро баркодовете са лесно четими. При условие, че са използвани подходящи като материал етикети и термолента, изображенията остават четливи през цялото време. Ето и вариантите при този вид печат:

  • Етикети тип флаг: Използват се когато мястото за поставяне на етикет е ограничено. Принтер-апликаторът cab HERMES Q2 има възможност да печата много малки етикети с размери до 3 x 4 мм. Серийни номера или баркодове могат да бъдат отпечатани върху етикети тип флаг, които да се поставят на кабелите.
  • Обиколни самоламиниращи се етикети: Тези етикети се състоят от печатна повърхност и прозрачен горен слой от ламинат, който се увива около етикета, Това гарантира отлична защита на отпечатания текст срещу влага, замърсявания, отлагания и механично износване. Подходящи са за прилагане върху цилиндрични обекти (с диаметър от 2 до 16 мм), като проводници, кабели, кабелни снопове, маркучи, тръби и др. Подходящи принтери за печат на този вид етикети са моделите EOS, MACH 4S и SQUIX.
  • Печат на термо шлаух: Термосвиваемият шлаух или термошлаухът, е изолационен елемент, който представлява тръба, най-често изработена от полиолефин, която има способността при нагряване да се свива и да намалява диаметъра си. Термошлаухът има много приложения в индустрията и бизнеса. Някои от най-разпространените начини на използване са за електрическа изолация, запечатване на снадки, свързване на кабели, намаляване на напрежението от огъване и увиване на проводници, механично пакетиране и идентификация на даден обект. Обектите, покрити с шлаух са електрически изолирани, а етикетирането позволява надеждна идентификация и класификация. Така се постига сигурно дългосрочно маркиране на кабелите и проводниците, без риск от отлепване и отделяне на обозначителите. Cab разполага с принтери, предназначени за печат на термошлаух с центрирано водене на материала.Това са моделите MACH 4S и SQUIX. А при необходимост от двустранен печат може да се използва моделът XD4T.

Мастиленоструен печат
Мастиленоструйният печат е най-популярният и общоизползван метод, поради своята универсалност. Много подходящи в този случаи са мастиленоструйните принтери от серията LINX 8900. Осигуряват бързо, прецизно и безконтактно кодиране. Подходящи са за работа в гореща, влажна и прашна среда. Предлага се широка гама пигментни мастила за превъзходен контраст и издръжливост, за да може кодовете да се открояват върху всяка цветна повърхност.

Лазерно маркиране
Лазерното маркиране представлява бърз и рентабилен начин за поставяне на постоянни кодове. Препоръчваме лазерните принтери на LINX. Тъй като в процеса на кодиране не участва мастило и следователно няма необходимост от съхнене, рискът от размазване е отстранен, например при високоскоростно навиване на кабела след кодиране.

Разгледайте новата ни брошура “Решения за маркиране и етикетиране на кабели и проводници“!

Ако сте зает в тази индустрия, не се колебайте да се свържете с нашия екип от специалисти за всякаква допълнителна информация.