Изберете страница
GHS маркиране и етикетиране

Кой метод да изберем?

За работа всекидневно се използват химически продукти като почистващи препарати, лубриканти, бои и лепила. От етикетите им получаваме полезна информация за видовете химикали, които съдържа продуктът, какви опасности са свързани с този продукт,  как да използваме химическия продукт безопасно.
Регламентът CLP въведе нова система за класификация и етикетиране на опасни химични вещества в Европейския съюз. Неговата цел е да предостави единен и разбираем начин за дефиниране, класифициране и обсъждане на опасните за здравето и околната среда вещества. CLP се базира на Глобалната хармонизирана система за класифициране и етикетиране на химикали на ООН (GHS). Всички производители, доставчици на субстанции и смеси, както и дистрибутори и ритейл вериги трябва да класифицират, етикетират и пакетират вещества и смеси в съответствие с CLP Регламента. Пиктограмите също така са променени и съответстват на Глобалната хармонизирана система на ООН. Новите пиктограми са 9 в два цвята – черни символи в червена рамка и заместват старите оранжеви символи.
Има различни начини за прилагане на маркировката за опасност в съответствие с GHS. Нашата фирма може да предложи два варианта. Първият е отпечатване на GHS етикет със специализираните модели етикетни принтери за двуцветен печат XC. Това са най-новата серия индустриални принтери, специално разработена да посрещне нуждите на клиентите от двуцветен термотрансферен печат върху етикети. Серията се състои от два модела: XC4 за ширина на етикета от 20 до 116 мм и XC6 за ширина на етикета от 46 до 176 мм. Едновременно печатат два цвята с една операция върху един етикет с резолюция 300 dpi. Материалите на етикетите върху, които може да се печати са термо и стандартна хартия, текстил, картон, фолио (PVC, РР, РЕ, РА).
При необходимост от автоматично прилагане на етикетите след печат, принтер-системата Hermes C е правилния избор. HERMES C е първият в света притнтер-апликатор за отпечатване и прилагане на двуцветни етикети. Специално разработен и оптимизиран за етикетиране на химически продукти съгласно изисквания на GSH. Могат да бъдат етикетирани всякакви опаковки. Благодарение на модулната си конструкция, система Hermes C предлага подходящо решение за всяко приложение. Продуктът, който трябва да бъде етикетиран, може да е статичен или да се движи на конвейер.
Вторият интересен подход е отпечатването на символите за опасност директно върху продукта. Подходящ за това е мастиленоструен печат с пиезо технология. За тези нужди се използва системата за двуцветен печат: печатащи глави на ALE серия TC модел TWIN, задвижвани от контролера MasterHD. Тази система е специално проектирана да отговаря на новите GHS изисквания. GHS символите са интегрирани в библиотека, поддържана от софтуера Codex Design. Най-често срещаната комбинация от цветове е червено и черно, но е възможен всякакъв набор от цветове. Налични са 2 версии за височина на печат 72 и 144 мм.
Нашите експерти с радост ще ви консултират. Свържете се с нас.