Изберете страница
етикети

Интервю с управителя г-н Георги Христов

Нашата компания е утвърден доставчик на етикети и етикетиращо оборудване. Поддържаме на склад и доставяме широка гама от етикети за различни видове принтери, принтер-апликатори, апликатори и друго етикетиращо и маркиращо оборудване. Партньор сме на стотици фирми в България и чужбина, сред които Монделийз България, Кока-Кола ХБК България, Нестле България, Софарма и мн.др.

За да се разбере защо е важно всеки продукт да има етикет по определен стандарт и как чрез етикетите продуктите придобиват идентичност, от инженер.bg се обърнаха към нашия управител г-н Георги Христов. Неговият коментар по темата вижте в следващите редове.

Инженер.bg: Г-н Георги Христов, едно от основните направления, в които Бетелгиус работи, е етикетирането. От колко време се занимавате с тази дейност?
Г-н Георги Христов: Вече 27 г. отговаряме на високите изисквания и стандарти на нашите клиенти в областта на етикетирането. Официален представител и сервизен център сме на немския производител CAB за България. Предлагаме пълна гама етикетиращо оборудване, включително принтери за етикети, апликатори и принтер-апликтори на етикети, индустриални етикетиращи машини и системи. Разполагаме също и с широк набор от консумативи – различни видове етикети и термотрансферни ленти.

Инженер.bg: Придават ли етикетите идентичност на продуктите? По какъв начин?
Г-н Георги Христов: „Светът на етикета“ се разраства по всякакъв начин и във всяка посока. В световен мащаб цялата верига – от производството, през доставката, до крайния потребител – разчита на много различни видове етикети за предоставяне на данни, свързани с движение, проследяване, безопасност на продуктите, здравна информация, размер или тегло, съдържание, инструкции за употреба и безопасност, производител. В наши дни обаче, един етикет не обхваща само информация за идентификация на продукта, а също и увеличаващ се обем от регулаторна информация. Всичко това формира идентичността не само на продукта, но и на марката.

Инженер.bg: Ако говорим за ефективност, кажете кое би било по-ефективно – сами да отпечатваме етикетите си или да прехвърлим дейността на външна фирма?
Г-н Георги Христов: На този въпрос не може да се даде еднозначен отговор. Необходимо е да се съобразят редица фактори, за да се вземе най-правилното решение. Всичко е много индивидуално и трябва да се обмисли предварително – например, количеството етикети, които ще са ни нужни, както и разнообразието от серии продукти, за които ще се печатат. При малък обем етикети ще е по-целесъобразно дейността да се прехвърли към външна фирма, както и при по-големи обеми и еднакви по вид етикети. От друга страна, първоначалната инвестиция за закупуване на етикетен принтер е много достъпна и при по-големи обеми и по-голямо разнообразие от видове етикети това е по-удачен вариант. Не е за пренебрегване и зависимостта от външна организация. Когато се разчита на външен изпълнител, няма пълен контрол върху процеса, което пък от своя страна ще рефлектира върху работата. Възможно е да се забави доставката или да е нужен по-дълъг срок за изпълнение. Понякога се случват и грешки при печата. Трябва да обърнем внимание и на вида и материала на етикетите. Всяка компания работи в своя специфична среда и използва различни по вид, размер и материал етикети. Възможността за пълен контрол върху материалите на етикета и процеса на печат ще позволи на бизнеса да работи по-ефективно.

Инженер.bg: Все повече компании изискват от своите партньори да използват GS1 логистичен етикет за идентификация на логистични единици като кашони, палети и т.н. Вие как отговаряте на тези нужди на Вашите клиенти?
Г-н Георги Христов: За да улесним фирмите при изготвянето на логистични етикети, разработихме системата B-Label+, която е гъвкаво и изключително лесно за работа уеб базирано решение. Системата работи с помощта на специално разработения уеб портал за онлайн създаване на етикети, съгласно стандартите на GS1, и хардуер на водещия немски производител на етикетираща техника CAB. Клиентите могат да избират измежду предварително създадените от нас шаблони на етикетите за отделните вериги магазини, съобразени с техните изисквания и GS1 стандартите. Информацията за палета се въвежда лесно, без да са необходими каквито и да е по-специални познания по изискванията на GS1 стандартите. Етикетът се генерира изключително бързо и интуитивно.

Инженер.bg: Нараства и делът на големите търговци, които изискват от доставчиците си да работят с FSC® сертифицирани етикети. Вие в състояние ли сте да отговорите на тези изисквания?
Г-н Георги Христов: Да, разбира се. Фирма Бетелгиус ООД притежава FSC сертификат вече повече от една година. При желание от клиентите, компанията ни може да достави всеки един от видовете хартиени етикети с този сертификат, който гарантира използването на дървесина от устойчиви източници, подпомагайки опазването и защитата на горите.

Инженер.bg: В повечето случаи външният вид и дизайнът на етикета се приемат като средство за имидж и реклама. Смятате ли, че етикетът продава?
Г-н Георги Христов: Дизайнът на етикета върху опаковката на продукта рефлектира пряко върху посланието и идентичността на марката и същевременно може да подобри визуалните възприятия за продукта. Да, добрият дизайн на етикетите не само помага да се привлече вниманието на бъдещите клиенти, но и както казах играе роля в изграждане на идентичността на марката, което може да доведе до сериозно покачване на продажбите на дадена стока. За да сме максимално полезни на клиентите ни, като услуга предлагаме и графичен дизайн на етикети.

Оригиналното интервю можете да видите на www.инженер.bg .