Изберете страница
чембер ленти

Как да изберете подходящия вид за вашите нужди?

Нашата компания предлага висококачествени решения за оптимизиране на опаковъчния процес. Когато става въпрос за чембероване, имате голям избор. В продуктовата ни листа са включени повече от 40 модела чембер машини и инструменти за метална и пластмасова лента. Но преди това трябва да знаете какъв тип чембер лента ще използвате съобразно вашите нужди и приложение.
Различните видове чембер ленти имат различни свойства по отношение на якост на опъна, еластичност, разтегливост, издръжливост при шокови натоварвания и др. Първо трябва да се уверите, че лента, която ще използвате е достатъчно здрава, за да издържи на силата, на която ще бъде подложена. Този показател зависи от общото тегло и размера на товара, както и от напрежението, под което ще се намира. Други съображения за избор на лента включват температурни колебания, потенциал за излагане на влага и корозия. Най-често използваните чембер ленти са полиестерни (PET), полипропиленови (PP) и метални. Всяка от тях има свои силни и слаби страни и препоръки за приложение.

Защо да изберете полипропиленова (PP) лента?
Полипропиленовата (PP) лента е най-лекият и икономичен чембер материал. Обикновено се използва за леки до средни натоварвания. С нея се работи лесно и е устойчива на влага и корозивни течности. Също така има висока степен на разтягане (изключително еластична е), което и позволява да се разтяга и деформира без да се скъсва в резултат на шокове върху нея.
Тази разтегливост обаче води до деформация с течение на времето, което означава, че ще загуби способността си да задържа плътно товара. Този тип лента не е добър избор при по-тежки товари, защото якостта на опъна е ниска. Екстремните температурни промени и излагането на UV светлина също ще влошат нейните характеристики.
Приложения
Подходяща е за опаковане на палети, кашони, бетонови блокчета, плочки, бали, тръби, дървен материал, вестници и др.

Защо да изберете полиестерна (PET) лента?
Полиестерната лента се превърна в популярна алтернатива на металния чембер, дори и при най-тежките товари. PET лентата е по-безопасна, по-лесна за работа и е устойчива на влага и корозия. Това я правят пефектен опаковъчен материал за тежки товари, които стоят навън, като например дървени или стрителни материали. Именно заради тези свои характеристики полиестерната чембер лента е една от най-големите опаковъчни иновации. Благодарение на тях, тя до голяма степен измества металния чембер.
За разлика от него, полиестерната лента е еластична и успява да връща оригиналната си форма след разтегляне, не се къса лесно. По-евтина е от металната лента, което автоматично означава много по-ниски опаковъчни разходи за тежки товари.
Приложения
Дървообработващата промишленост, строителни материали, (тухли, керемиди, бетонови блокове, плочки), метали, тръби, палети.

Защо да изберете метална чембер лента?
Металната чембер лента е често използван материал. Със своята висока якост на опъна, тя е достатъчно здрава, за да подсигури и най-големите товари. В допълнение, металната лента е устойчива на промени в температурата и излагане на влага и ултравиолетова светлина, което я прави чудесна за превози и други приложения на открито. Не се разтяга, което означава, че ако стоката стои затегната дълго, лентата не губи стегнатостта си с течение на времето.
Има и недостатъци. Тя е тежка е и опасна за работа, в сравнение с останалите видове ленти. Ако се счупи или се борави неправилно по време на опъване или сваляне, може да се отпусне с достатъчно сила, за да причини сериозни наранявания на операторите, а така също щети на продуктите или опаковките. По-скъпа е от всеки друг чембер лента, което значително увеличава опаковъчните разходи.
Приложения
Металният чембер често се използва за дървени материали, строителни материали, промишлено оборудване.

Сравнителни характеристики между трите вида чембер ленти:

Полиестерни и метални ленти Полиестерни и полипропиленови ленти
Полиестерните ленти са много по-леки и с по-добро съотношение якост – тегло Полиестерът (Pet) е много по-здрав и стабилен материал от полипропилена (PP)
Полиестерните ленти са по-икономични от металните – 50% по-евтини Полиестерните ленти имат по-висока якост на опън, докато PP лентите лесно се късат при шокови ситуации
Полиестерните ленти са по-еластични от металните, което е важно за подсигуряване на тежки товари за дълъг период от време РЕТ лентата е по-еластична и успява да задържи товарите пристегнати за по-дълго
Полиестерната лента не поврежда продуктите, тъй като няма остри ръбове, а също така не ръждясва и оцветява опаковките при влага Полипропиленовите ленти се използват само за леки товари, докато полиестерните ленти могат да се използват при средни и тежки приложения
Полиестерната лента не причинява наранявания по време на опъване или рязане, тъй като е с гладки ръбове
Полиестерната лента е алтернатива на металната лента за опаковане на тежки товари

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нуждаете се от помощ при избора на чембер лента? Ние можем да ви помогнем да намерите правилния материал, за да подсигурите своята стока! Свържете се с нас за съвет!